Molimo odaberite datum putovanja za prikaz cijene
Check-in
Check-out

Opis:

Brijuni su skupina od 14 otoka i otočića, a smješteni su uz zapadnu obalu Istre, nedaleko od Pule. Ukupne površine od svega 7km2, brijunski su otoci poznati po očuvanoj sredozemnoj vegetaciji, pa tamo možemo pronaći stabla hrasta crnike visoka i do 15 m, makiju poput zelenike i planike do čak 12 m visine te razgranate borove i čemprese.

Na najvećem otoku, Velom Brijunu, nalazi se pejzažni park s mnoštvom eukaliptusa, libanonskih cedrova, bambusa i palmi, a tu je i safari park u kojem mirno obitavaju divlje životinje poput jelena, fazana, paunova, muflona ili zebri.

Brijunski akvatorij značajan je morski park, a u njemu su sadržani gotovo svi izvorni elementi eko sustava Jadrana. Okolicu akvatorija Brijuna katkad posjećuju dupini i kornjače, dok je podmorje nastanjeno brojnim vrstama spužvi, ježinaca, riba i rakova.

S obzirom na to da je prvi čovjek na Brijunima boravio od srednjeg neolitika, ovaj nacionalni park obiluje i vrijednom kulturnom i povijesnom baštinom. U ovom kontekstu, osobito je zanimljiv period rimskog i bizantskog razdoblja iz kojeg ostaju arheološki lokaliteti poput Gradine, Rimske vile u uvali Verige, bizantskog Kastruma ili bazilike Sv. Marije.

Zbog izuzetne ljepote otoci su još od početka stoljeća omiljeno ljetovalište svjetskih državnika i aristokracije, što samo još jednom dokazuje istinsku vrijednost i ljepotu ovog bisera među nacionalnim parkovima Hrvatske.

Lokacija:

Mišljenje gostiju:

Ocjeni objekt

Sva polja su obavezna, osim ako je naznačeno.

(opcionalno polje)