Jamstvo najbolje cijene!
rezultat Tražilice
Check-in
Check-out

Nacionalni Parkovi Hrvatske

Istražite netaknute prirodne ljepote Hrvatske

Netaknuta priroda Hrvatskih nacionalnih parkova te raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, nikoga neće ostavit ravnodušnim. U Hrvatskoj danas ima 8 nacionalnih parkova, i to su: Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica,Plitvička jezera, Risnjak i Sjeverni Velebit čija netaknuta priroda zauzima gotovo 8 % Hrvatske.

Poželite li upoznati nacionalne parkove Hrvatske, Nacionalni park Brijuni koji se sa svojih 14 otoka često naziva rajom na zemlji, Nacionalni park Kornati sa oko 140 malih otoka koji se ističu čudesnim oblicima, reljefnim strukturama te visokim klifovima ili Nacionalni park Plitvička jezera čijih su 16 jezera međusobno povezana slapovima visokim i do 78 metara, samo su neki od nacionalnih parkova Hrvatske koji će Vas svojim prirodnim ljepotama jednostavno zadiviti.

Želite li mir, opuštanje i uživanje u netaknutoj prirodnoj ljepoti? Želite li provesti nezaboravan aktivni odmor kroz ronjenje, penjanje, pješačenje ili biciklizam? Uniline Vam može ostvariti svaku Vašu želju kroz program nacionalnih parkova.


Nacionalni parkovi

Brijuni su skupina od 14 otoka i otočića, a smješteni su uz zapadnu obalu Istre, nedaleko od Pule. Ukupne površine od svega 7km2, brijunski su otoci poznati po očuvanoj sredozemnoj vegetaciji, pa tamo možemo pronaći stabla hrasta crnike visoka i do 15 m, makiju poput zelenike i planike do čak 12 m visine te razgranate borove i čemprese.

Na najvećem otoku, Velom Brijunu, nalazi se pejzažni park s mnoštvom eukaliptusa, libanonskih cedrova, bambusa i palmi, a tu je i safari park u kojem mirno obitavaju divlje životinje poput jelena, fazana, paunova, muflona ili zebri.

Brijunski akvatorij značajan je morski park, a u njemu su sadržani gotovo svi izvorni elementi eko sustava Jadrana. Okolicu akvatorija Brijuna katkad posjećuju dupini i kornjače, dok je podmorje nastanjeno brojnim vrstama spužvi, ježinaca, riba i rakova.

S obzirom na to da je prvi čovjek na Brijunima boravio od srednjeg neolitika, ovaj nacionalni park obiluje i vrijednom kulturnom i povijesnom baštinom. U ovom kontekstu, osobito je zanimljiv period rimskog i bizantskog razdoblja iz kojeg ostaju arheološki lokaliteti poput Gradine, Rimske vile u uvali Verige, bizantskog Kastruma ili bazilike Sv. Marije.

Zbog izuzetne ljepote otoci su još od početka stoljeća omiljeno ljetovalište svjetskih državnika i aristokracije, što samo još jednom dokazuje istinsku vrijednost i ljepotu ovog bisera među nacionalnim parkovima Hrvatske.
Odaberi
Krka je među rijekama hrvatskog krša svakako najčudesnija. Poznata je po brojnim vodopadima koji su, kao i kod Plitvičkih jezera, nastali taloženjem sedre, posebne vrste vapnenca.

Nacionalni park obuhvaća najveći dio toka rijeke s okolnim priobalnim prostorom od povijesnog grada Knina, nedaleko njenog izvora, do drugog povijesnog gradića - Skradina. Ovdje Krka, nakon veličanstvenih slapova rijeke postepeno najprije prelazi u Prukljansko jezero, a potom u duboki morski zaljev, u kojem se smjestio još jedan povijesni grad Šibenik. Rijeka Krka, dakle, dijelom teče dubokim kanjonima urezanim u vapnenačku zaravan, a dijelom je ujezerena.

Među brojnim vodopadima osobitom ljepotom ističu se Skradinski buk i Roški slap, između kojih je na ujezerenom dijelu rijeke smješten otočić Visovac na kojem se nalaze prekrasna franjevačka crkva te samostan.
Odaberi
Mljet je otok na krajnjem jugu Hrvatske smješten zapadno od najpoznatijeg hrvatskog ljetovališta Dubrovnika. Istoimeni nacionalni park obuhvaća zapadni dio ovog po mnogima najljepšeg otoka na Jadranu.

Za ovaj su park znakovita dva duboka zaljeva, koja se zbog vrlo uskih veza s otvorenim morem nazivaju jezerima, te bujna i raznolika sredozemna vegetacija. Mljet se ističe i bogatom kulturnom baštinom, a u okviru nje najimpozantniji primjer je kompleks benediktinskog samostana iz 12. stoljeća na malom otočiću usred jezera-zaljeva.
Odaberi
Nacionalni park Paklenica jedan je od najljepših predjela Velebita, planine koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetskih rezervata biosfere. U ovom prekrasnom prirodnom krajoliku nedaleko grada Zadra nalazimo visoke litice koje se okomito na smjer pružanja planine usjecaju od mora pa sve do dna najvišh vrhova. Upravo je stoga NP Paklenica svjetski poznat alpinistički centar, a godišnje ga posjećuje i više od 100 000 posjetitelja od kojih su najodaniji penjači, na stijenama Paklenice prisutni od prvih proljetnih dana pa sve do kasne jeseni.

Brojne biljne i životinjske vrste (endemični bjeloglavi sup i pljeskarica), začuđujuće lijepi kraški fenomeni (špilja Manita peć) te bogata ponuda sportskih sadržaja (freeclimbing, trekking) čine NP Paklenicu uvijek atraktivnom destinacijom, kako među znanstvenicima, tako i među svima onima koji svoje vrijeme rado provode u zagrljaju netaknute prirode.
Odaberi
Najistaknutiji i najstariji nacionalni park u Hrvatskoj – Plitvička jezera – još je davne 1979- godine uvršten u UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Glavnu atrakciju ovog parka, jedinstvenog u svijetu, čini 16 malih kaskadnih jezera međusobno povezanih slapovima nastalih taloženjem sedre, posebne vrste vapnenca.

Park obuhvaća izvorišni dio rijeke Korane u prostoru okruženom gustim šumama bukve, jele i smreke, dijelom i u obliku izvorne prašume. Osim jezera i šuma, park krase i mnoge špilje, izvori, cvjetne livade, a među mnogim rijetkim očuvanim životinjskim vrstama ističe se smeđi medvjed.Ne zna se je li park ljepši u proljeće kada se rascvjeta cvijeće na njegovim livadama, za odraza jesenskog šarenila boja u jezerskim zrcalima ili, pak, za zimskog mira i ledom sputanih vodopada u snježnom krajoliku.

U Nacionalnom parku Plitvička jezera možete pješačiti, planinariti, voziti bicikl, skijati, veslati, kao i fotografirati ljepotu prirode koja čini samu srž ovog hrvatskog dragulja. Popularnosti ovog parka doprinosi uporaba specijalnih vozila za prijevoz posjetioca (panoramski “vlakovi”, elektrobrodovi) te povoljan geografski položaj.
Odaberi
Nacionalni park Risnjak nalazi se u zaleđu grada Rijeke i priobalnog područja Kvarnera. Zahvaljujući položaju na čvorišnom prostoru Gorskog kotara, u Risnjaku se isprepliću čak četiri vrste različitih klimatskih utjecaja - oštra alpska klima, blag utjecaj jadranskog podneblja, kontinentalna obilježja Panonske nizine te gorska svježina Dinarida. Upravo iz ovog razloga u Nacionalnom parku Risnjak susrećemo iznimne i vrijedne prirodne ljepote, netaknute gorske vrhove, prašumske predjele te specifični oblik i hidrografiju dinarskog krša.

Na zračnoj udaljenosti manjoj od 15 kilometara od mora, velebni masiv Risnjaka ističe se bijelom bojom svojih stijena nad zelenim goranskim šumama, a njegova je kruna Veliki Risnjak (1528 m), poznat kao jedan od najljepših hrvatskih vidikovaca s kojeg se pogled prostire na Kvarnerski zaljev, Klek, Velebit, Bjelolasicu, Kamniške i Julijske Alpe u Sloveniji...

Bez obzira na to hoćete li Nacionalni park Risnjak posjetiti kako biste prošetali 4200 metara dugačkom poučnom stazom Leska, obišli izvor rijeke Kupe – jednu od mnogih neriješenih krških zagonetki, čija je vodena masa oblikovala očaravajuće tirkizno jezero zeleno-plave boje ili pak uživali u bogatstvu flore i faune Čudesne doline leptira, ovaj hrvatski nacionalni park zasigurno ćete zauvijek pamtiti!

Za one koji se radije odlučuju za nešto aktivniji boravak u prirodi, tu su i planinarske staze koje vode do Snježnika, kamenitog vrha okruženog gorskim livadama, kao i najvišeg vrha Risnjaka do kojeg možete doći dužim ili kraćim, odnosno zahtjevnijim i manje zahtjevnim stazama.
Odaberi
Područje sjevernog Velebita proglašeno je nacionalnim parkom 1999. godine zbog iznimnih prirodnih ljepota, izrazite raznolikosti krških fenomena te bogatog živog svijeta koji tamo obitava.

Nacionalni park Sjeverni Velebit danas je idealno odredište za sve one koji prednost daju aktivnom odmoru i rekreaciji u netaknutoj prirodi, uz osjećaj iskonske divljine. Na raspolaganju posjetiocima stoji preko 30 planinarskih staza koje vode različitim krajolicima te pružaju brojne mogućnosti otkrivanja ovog prostora. Gotovo svaka od planinarskih staza vodi do planinskih vrhunaca koji su ujedno prekrasni vidikovci, a među njima se posebno se izdvajaju Zavižan, Velebitski botanički vrt te Premužićeva staza.

Premužićeva staza, primjerice, prolazi kroz najzanimljivije i najljepše dijelove Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, a šetnja njome vodi do planinskih vrhova s kojih se, s jedne strane, pruža izuzetan pogled na Jadran te otoke Rab, Pag, Krk, Prvić i Goli otok, dok, s druge strane, puca pogled na kontinent i ličko zaleđe.

Unutar Nacionalnog parka Sjeverni Velebit nalazi se i strogi rezervat zatvoren za posjetitelje (izuzev za znanstvenike i grupe čija je svrha posjeta edukacija) pod nazivom Hajdučki i Rožanski kukovi - geomorfološki fenomen na području kojeg je 1999. godine otkrivena Lukina jama, jedna od najdubljih jama na svijetu.

Mnoge ruševine starih stočarskih stanova, suhozidi i kuće smješteni u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit svjedoče o minulim vremenima kada je na ovom području živio mnogo veći broj ljudi no danas te čine dio bogatstva ovog prekrasnog predjela Hrvatske.
Odaberi
Pohranili smo kolačiće na Vaše računalo kako bi poboljšali Vaš posjet našim stranicama. Možete promjeniti postavke kolačića.U protivnom podrazumijevamo da se slažete i nastavljate sa pregledom.
OK / Slažem se, ne prikazuj mi više ovu poruku.