Meilleur tarif garanti!
search results
Arrivée:
Départ:

VELIKA GORICA: hoteli i privatni smještaj

K

Velika Gorica se nalazi 16 km južno od Zagreba. Središte je Turopolja i grad mogućnosti, mladih, urbane jezgre, velikog povijesnog i kulturnog nasljeda, ekološki očuvanog okruženja. U Velikoj Gorici se nalaze vrijedna arheološka nalazišta, povijesne znamenitosti kao što su drvene kapelice i plemićke kurije, stari trg ispred vijećnice, sakralni spomenici bitan su dio turističke ponude.

Povijest i kultura Velike Gorice

Karlovac iz zraka
Karlovac zorin dom
Karlovac

Velika Gorica se prvi put spominje kao selo 1228. godine. Mjesto dobiva na važnosti nakon 1560. godine, kada je Turopolju dodijeljen status Povlaštene plemenite općine. Godine 1610. sagrađen je u Velikoj Gorici drveni dvor Plemenite općine turopoljske. U srednjem vijeku, Velika Gorica postala je središte župe. Srednjevjekovna župna crkva stradala je u turskim provalama, a nova je izgrađena u drugoj polovici 17. stoljeća.

U povijesti je glavna gospodarska djelatnost Velike Gorice bila trgovina, a na glavnom su se trgu redovito održavali sajmovi. U čitavom kraju je osim trgovine bilo razvijeno stočarstvo i šumarstvo. Prva škola sagrađena je u 18. stoljeću, ali je nakon nekoliko desetljeća srušena radi trošnosti i nedovoljnog interesa lokalnog stanovništva za školovanje. Izgradnja prve željezničke pruge u Hrvatskoj 1862. godine, onoj od Zagreba do Siska, imala je značaj za šire područje, ali ne osobito i za Veliku Goricu, budući da je željeznička postaja smještena daleko od njezina središta.

Nous offrons un total de 1 etablissement.
TZ zagrebačke Velika Gorica
Plan
We have placed cookies on your computer to help make this website better. You can change your cookie settings.Otherwise, we will assume you are OK to continue.
OK / Je suis d'accord, ne montrent pas ce message.