Prosimo izberite potovanje datum da preverite cene
Datum prihoda
Datum odhoda

Vsebina:

Parkiranje

  • + V bližini

Opis:

Galerija Meštrović, nalazi se u Splitu, sastoji se od kompleksa splitske rezidencije slavnoga kipara Ivana Meštrovića, građene od 1931. do 1939. godine, a nalazi se na južnim padinama Marjana, tik nad morem, nad skalinadom koju je projektirao sam Meštrović kako bi se spustio u svoju valu Ježinac.

Ivan Meštrović je najistaknutiji hrvatski umjetnik XX. stoljeća. Rodom je iz Dalmatinske zagore ( rođen je u Vrpolju 1883. ), odgojen je u Splitu, studirao je u Beču gdje rano iskazuje svoj raskošni talent.

U Parizu radi s velikim Rodinom, u Rimu se vraća klasicima, dok u Londonu postiže najveći uspjeh. Poslije II. svj. rata živi i radi u SAD-u gdje i umire 1962. godine. Pokopan je u obiteljskom mauzoleju u Otavicama kod Drniša.

Meštrovićeva je vila nadahnuta klasičnom arhitekturom. Dva simetrična krila povezana su trijemom s visokim jonskim stupovima. Dnevni boravak krase karijatide u nošnjama njegovog kraja, dok ogromna terasa vidikom ulazi u plava bespuća. Unutarnji je izložbeni prostor ispunjen njegovim mramorom, kamenom, broncom i drvetom, slikama i skicama, dok vanjskim dominira Kiklop, jedan od simbola MIS-a ( graviran na medaljama ), te mnogi drugi brončani kipovi.

Osmišljenom simetričnom hortikulturom dvorište Galerije postaje predivna kazališna ljetna scena ( "San ljetne noći", "Turandot", itd ). U neposrednoj blizini obiteljske kuće Meštrović je kupio Kaštelet, nekada posjed plemićke obitelji Capogrosso-Kavanjin iz XVII. stoljeća.

Preuredio ga je 1939. godine za zbirku svojih radova, pa je u toj namjeri projektirao jednobrodnu crkvu Sv. Križa na čijim je zidovima postavio svoje znamenite drvene reljefe s prizorima iz Isusova života, te jedno od svojih najboljih ostvarenja - veliki drveni kip raspetoga Krista, koji je nastao tijekom I. svj. rata.

Lokacija:

Mnenje gostov:

Ocenite ta predmet

Vsa polja so obvezna, razen če je označeno.

(opcijsko polje)