Zajamčena najugodnejša cena!
search results
Datum prihoda:
Datum odhoda:

Geoturizam u Hrvatskoj

G

Geoturizam u današnje vrijeme dobiva sve više na značaju, upravo zbog svojih obilježa koja obuhvaćaju kulturalnu ali ekološku komponentnu očuvanja okoline. Razvoj geoturizma zasniva se na stupnju zaštitnih mjera koje se donose u svrhu zaštite prirodnih bogatstva koja se nalaze na zaštičenim područjima.

Geoturizam kao oblik usko specijaliziranog turizma podupire i unapređuje okoliš, kulturu, estetiku, naslijeđe kao i geografski karakter mjesta koje se posjećuje.

Hrvatska, zemlja prepuna pridodnih bogatstava, geografskih raznolikosti te različitog biljnog i životinjskog svijeta, idealno je mjesto za razvoj geoturizma. Geoturizam u Hrvatskoj pruža Vam nezaboravan doživljaj prirode i upoznavanje skrivenih dijelova ove male ali bogatstvima prepune zemlje.

Geoturizam Hrvatske - programi

Rab

1. Izuzetne šetnje u geovrtu otoka Raba - Obilazak geološke staze na otoku Rabu i upoznajemo geološku baštinu, floru i faunu otoka Raba. Staze su ukupne dužine otprilike 60 km, lako prohodne i označene, a prolaze uz more i po vrletima otoka.

Lopar

2. Očaravajuća ljepota geovrta Lopar - Obilazak geološke staze Lopar koja se proteže duž obale i prolazi svim loparskim plažama. Tijekom boravka na Rabu upoznajemo geološku baštinu i recentne prirodne procese, plimske zone i pustinjski okoliš otoka Raba.

Šuma Dundo

3. Obilazak otočnih Premužičevih staza - Upoznajemo otok Rab i njegove planinarske staze, koje dijelom prolaze po otvorenoj sjevernoj padini otoka s prekrasnim vidicima na Lopar, Goli otok, Velebit i Velebitski kanal. Upoznajemo se i sa zaštićenom šumom Dundo, lokalnim folklorom i gastronomijom.

Cerovačke pećine

4. Upoznavanje krških fenomena Hrvatskih dinarida - Lagano šetajući lijepom prirodom impozantnih planina dinarskog krša otkrivamo neke od najznamenitijih fenomena u Hrvatskoj. Tu su Cerovačke pećine, najveće špilje u Hrvatskoj u kojima su nekoć živjeli pleistocenski lovci na spiljske medvjede, kao i slap Krčića te kanjoni Zrmanje i Krupe, očaravajući krški krajolici.

Južni Velebit

5. Planinarski izlet krškim područjem Južnog Velebita - Upoznajemo skrivene krške fenomene južnog Velebita, područja nevjerojatnih prirodnih ljepota. Obilazimo odredišta poput Velike Paklenice, Bojinca te Velikog Rujna, iznimno popularnih među svim istinskim ljubiteljima planinarenja.

6. Geološko izobilje u geoparku Papuk - Upoznavanje svih ljepota prvog hrvatskog geoparka čije su planine prije 17 milijuna godina bile otoci na kojima su živjeli golemi nosorozi. Saznajemo sve o tome kako nastaje prapor ili les, vrsta tla vulkanskog podrijetla, te otkrivamo tajne "epapučke nepoznanice" – 400 milijuna godina starog fosilnog vulkana! Izražajnost geološke baštine GeoParka Papuk prepoznao je i sam UNESCO uvrstivši ga u globalnu mrežu od 77 geoparkova iz 24 zemlje svijeta.

Papuk

7. Tragom oledbe Dinarida - Velebit je najduža planina Dinarskog sustava. Proteže se u blago povijenom luku, smjera sjeverozapad - jugoistok, između prijevoja Vratnik i doline Zrmanje, u duljini od 145 km. Upoznavanje s ključnim područjima za upoznavanje oledbe Dinarida u trajanju od 6 dana.

Kanjon Zrmanje

8. Upoznavanje skrivenog krša Južnog Velebita - Upoznajemo prirodne ljepote Velebita, nacionalni park Paklenicu, Cerovečke pećine i špilju Manita Peć. Velebit je najduža planina Dinarskog sustava. Proteže se u blago povijenom luku, smjera sjeverozapad - jugoistok, između prijevoja Vratnik i doline Zrmanje, u duljini od 145 km.

Rab

9. Tečaj iz opće geologije - Upoznajemo se sa kulturnom baštinom otoka Raba i učimo o građi našeg planeta Zemlje, kontinentima, fosilima i starosti stijena.

Rab

10. Tečaj iz sekvencijalne stratigrafije - Upoznavanje principa sekvencijalne stratigrafije plitkomorskih klasticnih stijena, s ogledom na izvrsnom terenu na otoku Rabu.

Agencija Uniline pruža Vam mogućnost za geoturizam u Hrvatskoj, kroz posjete mnogim geoparkovima, geovrtovima, stazama te ostalih prirodnih fenomena Hrvatske. Otkrijte geoparkove, geovrtove, planinarske staze te još neistražene hrvatske krajolike i prirodne fenomene.

Rab
Gacka
Rab

Programi naše agencije nastali su u suradnji s udrugom ProGEO-Hrvatska te stoga donose samo najbolje od geoturizma! Udruga ProGEO-Hrvatska, članica je europske ProGEO udruge za zaštitu geološke baštine, kao i Hrvatskog prirodoslovnog društva. Aktivno promicanje geologije, zaštita hrvatske geološke baštine, istraživanje i popularizacija geoloških lokaliteta u Hrvatskoj, kao i edukacija posjetitelja, zajednički su ciljevi udruge ProGEO-Hrvatska i naše agencije!

Rab
Papuk
Rab

Geoturizam - partneri

ProGEO-Hrvatska članica europske ProGEO udruge za zaštitu geološke baštine, kao i Hrvatskog prirodoslovnog društva.

Hrvatsko geološko društvo - Hrvatsko geološko društvo je dobrovoljna strukovna udruga koja okuplja geologe, te osobe koje se zanimaju za geologiju, kao i institucije iz područja geoloških znanosti

Geopark Papuk - Papuk Geopark je jedini hrvatski geopark i član je asocijacije Europske (EGN) i Svjetske mreže geoparkova (GGN).

Wikipedia


Povratak na stranicu o Hrvatskoj
Pohranili smo kolačiće na Vaše računalo kako bi poboljšali Vaš posjet našim stranicama. Možete promjeniti postavke kolačića.U protivnom podrazumijevamo da se slažete i nastavljate sa pregledom.
OK / Strinjam se, spet ne kažejo na to sporočilo.