Prosimo izberite potovanje datum da preverite cene
Datum prihoda
Datum odhoda

Opis:

U jesen 1918. godine, kao posljedica Prvog svjetskog rata, nestat će i posljednje carstvo u zapadnoj Europi, Austro-ugarska monarhija. Iste ove godine na 31. listopada, u Puli, najvećoj ratnoj luci tadašnjeg carstva, bit će po posljednji put izvedena himna 'Gott erhalte unser Kaiser' te spuštene zastave sa svih brodova Carske i kraljevske ratne mornarice. Već idućeg jutra brod Viribus Unitis bit će torpediran u diverzantskoj akciji, uslijed ćega će potonuti na dno Pulskog zaljeva gdje se i danas nalazi. Potonuće slavnog Viribusa Unitisa i simbolički je označilo kraj jedne od najvećih mornarica koje je svijet do tada upoznao.

Upravo na mjestu ove tragedije započinje naše putovanje kroz kulturnu, društvenu i vojnu povijest Austro-ugarske monarhije. Pula, danas najveći grad na istarskom poluotoku, do odluke cara Franje Josipa I da je pretvori u glavnu luku tadašnjeg carstva bila je tek mali ribarski gradić. Iz ovih je razloga Pula idelano mjesto za priču o čitavoj Europi, onakvoj kakva je nekada bila, ali i onakvoj kakvom je danas poznajemo.

Ne propustite...
- Razgled austro-ugarske civilne arhitekture: Vila Trapp, zgrada Tržnice
- Razgled austro-ugarskih vojnih fortifikacija: Utvrda Verudela, Muzil s mora
- Izlet brodom: Pulski zaljev i priča o Viribus Unitisu
- Ragled vojno-sakralnih objekata: Mornaričko groblje i Crkva Gospe od mora
- Znastveno-tehnička dostignuća na prijelazu stoljeća: Zvjezdarnica Pula
- Mondani život oficira: Večera uz živu glazbu u Marinen Casinu

1. DAN: Susret dvaju carstava / Pula od Rima do Beča
Dolazak u Pulu u poslijepodnevnim satima. Smještaj u Hotelu Riviera u samom centru grada. Ova zgrada primjer je neobarokne arhitekture, urešena bogatom secesijskom dekoracijom, dok njeno pročelje krasi panoramska terasa s koje se pruža pogled na povijesnu jezgru grada i more.

Razgled grada u kasnim poslijepodnevnim satima. Isprva upoznajemo znamenitosti koje je Puli u nasljeđe ostavila jedna puno starija europska mutinacionalna sila – Rimsko Carstvo. Posjećujemo Amfiteatar iz I. stoljeća (jedini preostali u Europi, uz one u Rimu i Veroni), Augustov hram i Slavoluk Sergijevaca. Razgled se nastavlja obilaskom Pulske luke i zgrade Tržnice – izvrsnim primjerima civilne arhitekture iz doba Austro-ugarske.

Večera u ugodnom ambijentu, također unutar centra grada.

2. DAN: Združene snage / Moje pjesme, moji snovi / U ritmu valcera
Prijepodne je rezervirano za izlet brodom Pulskim zaljevom, uz nezaobilazno stručno vodstvo. U sklopu izleta razgledavamo vojnu infrastrukturu, brodogradilište te Nacionalni park Brijuni – arhipelag od 14 otoka i otočića koje je bečki industrijalac Paul Kupelwieser 1893. godine pretvorio u mondeno ljetovalište. Izlet završava na mjestu potonuća Viribusa Unitisa, najvećeg broda Austro-ugarske ratne mornarice, čije je ime (u prijevodu 'Združene snage') bilo geslo Franje Josipa I, pretposljednjeg austrougarskog cara i kralja. U spomen 300 mornara koji su na ovome mjestu izgubili život u more će biti bačeno cvijeće, a komemoracija će se odviti uz glazbenu pratnju.

Poslijepodne je rezervirano za posjet Verudi, nekoć rezidencijalnoj četvrti visokih mornaričkih časnika Austro-ugarske. U ovome dijelu grada Pule nalazi se impozantna vila Trapp gdje je živio kapetan Georg von Trapp - najpoznatiji austrougarski podmorničar kojemu je holywoodski redatelj Robert Wise posvetio čuveni mjuzikl 'Moje pjesme, moji snovi'. U sklopu razgleda Verde posjećujemo i Mornaričko groblje (K. U K. Marine Friedhoff) gdje je pokopano 150 000 austorugarskih vojnika i časnika te Crkvu Gospe od mora (Die Garnisonkirche – Madonna del Mare) koju je, u spomen obljetnice pobjede u bitci kod Visa, Car Franjo Josip I osobno dao podignuti.

Večer provodimo u Marinen Casinu, nekoć mondanom okupljalištu časnika Austro-ugarske monarhije. U negdašnjem kazinu razgledavamo časničku knjižnicu (K.u.k. Marine-Bibliothek) u kojoj se nalaze mnogi rariteti stari gotovo 400 godina. Slijedi večera uz glazbenu pratnju uživo koja nas vraća u vrijeme raskošnih časničkih balova.

Povratak u hotel, noćenje.

3. DAN: Unutar austrogarske utvrde / Prema zvijezdama
Tijekom jutra trećega dana upoznajemo najsloženiji sustav pomorske fortifikacije u 19. stoljeću. Fortifikacija Pulske luke sastojala se od preko stotinu tvrđava i utvrda, pa posjećujemo jednu od njih - Utvrdu Verudela koju ćemo pobliže upoznati. Ovdje pronalazimo očuvane časničke sobe, ali i izložbu fotografija koja dokumentira sve očuvane utvrde grada Pule. Unutar ove vojne utvrde danas su također smješteni Aquarium i Centar za oporavak morskih kornjača čiji vas obilazak zasigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Poslijepodne je predviđeno za razgled Zvjezdarnice Pula, svojedobno najvećeg opservatorija Austro-ugarske monarhije. Utemeljena još 1869. godine, kao jedan od odjela Carskog i Kraljevskog hidrografskog zavoda ratne mornarice, pulska je Zvjezdarnica ujedno i najstarija zvjezdarnica unutar Hrvatske. Odlazeći s brežuljka Monte Zaro s kojeg se pogled spušta na čitav grad oprašamo se od ovog malog putovanja u povijest.

Cijena uključuje:
- 2 noćenja u Hotelu Riviera**
- stručno vodstvo
- sve ulaznice, osim ulaznica za Augustov hram i Arenu
- sve obroke: 2 doručka, 2 ručka i 2 večere
- boravišnu taksu

Cijena ne uključuje:
- transfere
- piće uz obroke
- zdravstveno osiguranje

Lokacija:

Mnenje gostov:

Ocenite ta predmet

Vsa polja so obvezna, razen če je označeno.

(opcijsko polje)