Jamstvo najbolje cijene!
rezultat Tražilice
Check-in:
Check-out:

Korisne putne informacije

K

Odvojili smo neke korisne informacije da Vam olakšamo i uljepšamo boravak u Hrvatskoj. Dodatne putne informacije možete pronaći na linku: Kako doći?

Opće informacije o Hrvatskoj

Putni dokumenti

Strani posjetitelji inače ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku – za provjeru tih informacija pogledajte web stranice Ministarstva vanjskih poslova. Ako ipak trebate vizu, molimo Vas da kontaktirate Hrvatsku ambasadu u Vašoj zemlji, te tako dobijete vizu.

Zdravstvena usluga u Hrvatskoj djeluje na sljedeći način: morate platiti posjet doktoru ili boravak u bolnici. Neke zemlje imaju međusobni medicinski dogovor, te se hitni slučajevi ne naplaćuju. Provjerite tu informaciju prije polaska. Hrvatska valuta je Kuna. Trenutni tečaj između kune i drugih svjetskih valuta može se izračunati preko naše tečajne liste na glavnoj web stranici Uniline.hr.

Carinske odredbe

Carinske odredbe Republike Hrvatske usklađene su sa standardima zemalja Europske unije. Strana valuta slobodno se unosi i iznosi, dok je domaća limitirana do 15.000 kuna. Vredniju profesionalnu i tehničku opremu treba prijaviti na granici. Povrat poreza stranim državljanima moguće je realizirati za robu kupljenu u iznosu većem od 500 kuna s potvrdom obrasca "Porezni ček" (Tax check) kod izlaska iz zemlje.

Medicinska služba

Bolnice i klinike postoje u svim većim gradovima, a ambulante i ljekarne i u manjim mjestima. Strani turisti ne plaćaju liječničke usluge ako je između Hrvatske i zemlje iz koje dolaze potpisana konvencija o zdravstvenoj zaštiti. Troškovi zdravstvene usluge osobama koje dolaze iz zemalja s kojima nije potpisana konvencija naplaćuju se po cjeniku.

Blagdani i neradni dani

1. siječnja – Nova godina

6.siječnja – Sv. tri kralja

Uskrs i uskrsni ponedjeljak

1.svibnja – Praznik rada

Tijelovo

22.lipnja – Dan antifašističke borbe

25.lipnja – Dan državnosti

5.kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

15.kolovoza – Velika Gospa

8.listopada – Dan neovisnosti

1.studenoga – Svi sveti

25. i 26.prosinca – Božićni blagdani

Radno vrijeme trgovina i javnih službi

Većina trgovina je otvorena radnim danom od 8 do 20 sati, subotom i nedjeljom do 14 sati, a u sezoni i dulje. Javne službe i poslovni uredi uglavnom rade od 8 do 16 sati od ponedjeljka do petka.

Pošta i telekomunikacije

Poštanski uredi otvoreni su radnim danom od 7 do 19 sati, u manjim mjestima od 7 do 14 sati, a neki rade dvokratno. U većim gradovima i turističkim mjestima dežurne pošte otvorene su subotom i nedjeljom. Na svim javnim telefonima koriste se telefonske kartice koje se prodaju u poštama i na novinskim kioscima. Za telefonske pozive iz Hrvatske u inozemstvo morate birati 00, nakon kojeg birate predbroj zemlje i predbroj grada, te lokalni broj telefona.

Važniji telefonski brojevi

Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: + 385

Hitna pomoć: 194

Vatrogasci: 193

Policija: 192

Pomoć na cesti: 1987

Nacionalna središnjica za spašavanje i traganje: 9155

Opće informacije: 18981

Informacije o mjesnim i međugradskim telefonskim brojevima: 988

Informacije o međunarodnim telefonskim brojevima: 902

Vremenska prognoza i stanje na cestama: 060 520 520

Hrvatski autoklub (HAK): +385 1 4640 800

Hrvatski anđeli: +385 62 999 999

Električni napon (struja) i voda

Električni napon gradske mreže iznosi 220 V. Voda iz vodovoda pitka je u cijeloj Hrvatskoj.

Radijske vijesti na stranim jezicima

Hrvatski radio na nekoliko programa emitira emisije na stranim jezicima koje su namijenjene turistima u Hrvatskoj. Na prvom programu hrvatskog radija svaki dan u 20.05 emitira se emisija na engleskom jeziku. Na drugom programu Hrvatskoga radija, uz redovite vijesti na hrvatskom jeziku, HAK će davati izvješća o stanju na cestama izravno iz studija Trećeg programa Bavarskog radija, Trećeg programa Austrijskog radija, RAI Uno i britanskog Virgin radija. S početkom u 21 emitiraju se vijesti na Radio Praha.

Korisne informacije

Vrijeme u Hrvatskoj - vremenska prognoza
Udaljenost između hrvatskih gradova
Hrvatski telefonski imenik
Interaktivne karte gradova
Restorani u Hrvatskoj
Hrvatski rječnik
Povratak na stranicu o Hrvatskoj
Pohranili smo kolačiće na Vaše računalo kako bi poboljšali Vaš posjet našim stranicama. Možete promjeniti postavke kolačića.U protivnom podrazumijevamo da se slažete i nastavljate sa pregledom.
OK / Slažem se, ne prikazuj mi više ovu poruku.