Jamstvo najbolje cijene!
rezultat Tražilice
Check-in:
Check-out:

Dobrodošli u Hrvatsku!

O

Uniline Vas poziva da uživate u otkrivanju ljepota Hrvatske, njezine klime, božanstveno plavog mora, predivnih plaža i mnogih nezaboravnih lokacija.
Na ovoj Internet stranici pogledajte kako Vam možemo pomoći da rezervirate nezaboravni godišnji odmor. Dopustite da Vam pokažemo mnoga blaga koja ova zemlja nudi; turistička i prirodna čuda, kulturne i povijesne atrakcije, odličnu gastronomiju, te povrh svega topli i ugodni ljudi. Uživajte u ovoj prekrasnoj zemlji!

Opće informacije

Položaji

Hrvatska je jadranska srednjoeuropska zemlja. Smještena je između Slovenije na zapadu, Mađarske na sjeveru, Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine na istoku, dok ju Jadransko more dijeli od susjedne Italije. Ovakav povoljni geografski položaj, te dobra prometna povezanost, olakšat će Vam dolazak do njezinih mnogobrojnih destinacija, te prekasnih plaža kristalno plavog i čistog Jadranskog mora.

Površina

Hrvatska država ima površinu kopna od 56.538 km2, a obalnog mora oko 31.900 km2. Hrvatski je Jadran najbliže toplo more za mnoge Europljane, te je ujedno i jedno od najljepših. Morska obala, uključivši otoke, duga je 5.700 km i jedna je od najrazvedenijih obala Sredozemlja, te sa svojih 1.185 otoka, otočića i hridi s pravom brani svoj naziv zemlje tisuću otoka. Najveći otoci su Krk i Cres.

Stanovništvo

U Hrvatskoj prema zadnjem popisu živi 4.437.460 stanovnika. Većina stanovnika su Hrvati, dok najbrojnije manjine čine Srbi, Bošnjaci, Albanci, Slovenci, Mađari, Talijani i Česi.

Državno uređenje

Hrvatska je višestranačka parlamentarna republika.

Glavni grad

Glavni grad je Zagreb sa 779.145 stanovnika – gospodarsko, prometno, kulturno i akademsko središte Hrvatske.

Klima

U Hrvatskoj postoje dvije klimatske zone. U unutrašnjosti prevladava umjerena kontinentalna klima, djelomice i planinska, dok područjem uzduž jadranske obale vlada ugodna mediteranska klima s mnogo sunčanih dana i temperaturom mora koja u ljetnim mjesecima ne pada ispod 20 °C. Ovakva ugodna klima pogoduje cjelodnevnom uživanju u blagodatima jadranske obale. Prosječna temperatura u unutrašnjosti: siječanj 0 do 2°C, kolovoz 19 do 23°C; prosječna temperatura u primorju: siječanj 6 do 11°C, kolovoz 21 do 27°C; temperatura mora zimi je 12°C, a ljeti oko 25°C Vremenska prognoza

Novac

U Hrvatskoj se najviše koriste kartice: Eurocard/Mastercard, Visa, American Express i Diners. Prihvaćene su u gotovo svim hotelima, marinama, restoranima i trgovinama, bankomatima te trgovačkim centrima.

Kreditne kartice

U Hrvatskoj se najviše koriste kartice: Eurocard/Mastercard, Visa, American Express i Diners. Prihvaćene su u gotovo svim hotelima, marinama, restoranima i trgovinama, bankomatima te trgovačkim centrima.

Jeste li znali...

... 1906. godine Hrvat po imenu S. Eduard Penkala izumio je i patentirao prvo pero i prvo nalivpero.

... Riječ kravata je hrvatski izum, kada je jedan Hrvat u 17. stoljeću običavao staviti oko vrata komad robe kao modni detalj.

... Na četiri lokaliteta Velog Brijuna pronađeno je više od 200 otisaka stopala dinosaura, strašnih gmazova koji su Zemljom vladali u razdoblju mezozoika.

... Oko pulske Arene svezan je čvor najveće kravate na svijetu. Naime, duga je 808 metara, a najveća širina donjeg dijela kravate je 25 metara.

... UNESCO i Hrvatska vlada proglasili su 2006-u godinom Nikole Tesle. Tesla je 1882. otkrio načelo okretnog magnetskog polja. Ovim svojim genijalnim otkrićem Tesla je omogučio izradu prvih elektromotora izmjenične struje.

... Naša olimpijka Janica Kostelić ušla je u povijest mnogobrojnim pobjedama, i postala najuspješnija skijašica u povijesti olimpijskih igara.

... Hrvatski otoci skrivali su izgubljeni svijet živih fosila. U jamama Hvara i Korčule otkriveni su novi rodovi planktonskih račića, preživjelih primjeraka davno izumrlih vrsta.

... Hrvatska je domovina zaštićenih i endemičnih biljnih vrsta. Jedna od njih je runolist koji je zaštićen Zakonom o zaštiti prirode od 1952. godine, te Velebitska degenija, ugrožena, rijetka i endemična vrsta, zaštićena od 1964. godine.

... Ivan Meštrović je najpoznatiji i najslavniji hrvatski kipar, te jedan od najvećih suvremenih svjetskih umjetnika. Zanimljivo je da je 1947. godine u muzeju Metropolitan u New Yorku organizirana njegova samostalna izložba kao prvom živom umjetniku.

Povratak na stranicu o Hrvatskoj
Pohranili smo kolačiće na Vaše računalo kako bi poboljšali Vaš posjet našim stranicama. Možete promjeniti postavke kolačića.U protivnom podrazumijevamo da se slažete i nastavljate sa pregledom.
OK / Slažem se, ne prikazuj mi više ovu poruku.