Jamstvo najbolje cijene!
rezultat Tražilice
Check-in:
Check-out:

OTOK ŠOLTA: hoteli, apartmani, privatni smještaj

O

ŠOLTA je otok u srednjoj Dalmaciji (Južna Hrvatska), nedaleko Splita, zapadno od Brača, površine 51,9 km2, koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najviši vrh na otoku Vela straža nalazi se na nadmorskoj visini od 237 m, kod Gornjeg sela. Uz otok Šoltu, kod uvale Maslinica, nalazi se još sedam otočića. Glavno mjesto na otoku su Grohote.

Atrakcije na Šolti

Atrakcije Šolta

1. Grob s natpisom ZA PUTNIKE - To je spomenik za nepoznate putnike koji su poginuli na otoku Šolti. Atrakcije na otoku Šolta: Gradac, Mirine, ostaci antičkih zidova u Donjem Selu, kapela u zidu u Grohotama, kapela bazilike u Grohotama, antičke grobnice u župnoj crkvi u Grohotama, ostaci starokršćanske bazilike u Stipansku, dvorac obitelji Marchi iz 1706. u Maslinici, spomen kuća Marka Marulića u Nečujmu, spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata...

Turističko i kulturno središte

Turizam na Šolti

Šolta
Šolta zidine
Šolta

Šoltanska polja Gornje polje, Srednje polje i Donje polje, stoljećima hrane naraštaje Šoltana. Gornje polje smjestilo se sjeverno od Gornjeg Sela. U unutrašnjosti zapadnog dijela otoka prostire se oko 6 km dugo i do 2 km široko kraško polje, Srednje polje i Donje polje čineći cjelinu jednog velikog polja od Grohota od Donjeg Sela. Danas se crveni zemlja crvenica, zelene se vinogradi autohtone sorte Dobričić, vočnjaci, maslinici s Oblicom i Levatinkom, vrtovi puni plodova. Idilu pogleda prekidaju fazani koji prelijeću iz vrta u vrt, a pjev ptica prekida kratko oglašavanje sove Čuvite. U polju se nalaze prirodne akumulacijskve lokve i stari bunari s naplovom za skupljanje kiše. Ta dragocjena voda koristi se u sušna vremena za zalijevanje vrtova. U sredini polja nalazi se crkva sv. Mihovila iz XIV./XV. st. U crkvi su sačuvane gotičke freske iz XIV. st. s prikazom Deisisa u apsidi i Sv. Mihovila u trijumfalnom luku. Crkva je restaurirana i dobila je zasluženo znak baština.

Kultura i povijest Šolte

Šolta
Šolta
Solta

Za istaknuti je bogatstvo flore i posebno faune (preko 100 vrsta ptica, divlje svinje, zečevi, itd.). Otok je naseljen od prapovijesti, a prvi put ga spominje Pseudoskilaks u 4. st. pr. Kr. pod imenom Olyntha. Kasnije nosi ime Osolenta. Dolaskom Hrvata se ime kroatizira u oblik Sulet. Otok nosi to ime do novog vijeka, kad pod utjecajem mletačke vlasti dolazi do romanizacije hrvatskog imena u oblik Šolta. Ipak, najveću ulogu za proširenje oblika Šolta ima Austro-Ugarska koja je mapirala jadransko područje u 19. stoljeću, koristeći talijanske toponime.

SOLTA dalmacija
Karta
Pohranili smo kolačiće na Vaše računalo kako bi poboljšali Vaš posjet našim stranicama. Možete promjeniti postavke kolačića.U protivnom podrazumijevamo da se slažete i nastavljate sa pregledom.
OK / Slažem se, ne prikazuj mi više ovu poruku.